Visst är det så att många av oss älskar kyckling. Trots det så kan man inte riktigt sätta fingret på varför allt nytt man testar ”smakar som kyckling”. Sanningen är den att kyckling inte är världens mest smakrika kött, inte som nötkött som märks på namnet har en bestämd smak av nöt, flera olika nötter till och med. Så när en ny smak når vår tunga så är det första vi tänker på, kyckling. Men kyckling behöver inte vara smaklöst, det finns flera goda recept där kycklingen kommer fram på bordet och bara är smakrik och saftig.

Väljer man kycklingpaj från http://www.matklubben.se/recept/kycklingpaj till middag så har man tur, man har valt både ett nyttigt protein som smakar fantastiskt, utan man har också omedvetet eller medvetet valt ett mer hållbart kött för miljön. Faktum är att kyckling och fisk är de val som man kan göra med det bästa samvetet. Just kött från gris och nöt är stora bovar i Sverige, eftersom vi konsumerar så mycket, långt över rekommenderat. Vi har fått det bekräftat via forskning, rött kött påverkar oss.

När det gäller mängder är konsumtion av kött tre gånger om dagen inte bra ur hälsosynpunkt. Vitt kött som i kyckling eller fisk är mindre skadligt än det röda köttet. Det vita köttet är mera lättsmält och passerar därför inte osmält över till tjocktarmen. Varför just rött kött är mer farligt vet man inte. Man har spekulerat att det röda färgämnet i rött kött, som utgörs av myoglobin, kan vara av betydelse för skadeverkningar. (Läs mer om varför du ska välja kyckling)

Gör dig och världen en tjänst och tillaga en saftig kyckling idag. Med vetskapen att kyckling är så nyttigt och bra så ör det enklare att frossa i goda kycklingburgare, pajer och varför inte en smarrig ceasarsallad?