Det finns mycket som är självskrivet när man ska ha ett kalas, allt från dekorationer till underhållning. Men det allra viktigaste är såklart maten!

Om man vill imponera på kalasbesökarna och samtidigt tänka på alla som kommer, men utan att behöva lägga ner mängder med jobb på att fixa fram specialmat till vegetarianer, allergiker och kräsna, är en buffé helt rätt väg att gå, oavsett om det är ett barnkalas eller en fest för vuxna. Man kan om man vill välja att ha lite olika teman på buffé-rätterna. Man kan ha svensk buffé, som vi gärna har vid jul, men man kan lika gärna också välja asiatisk eller italiensk mat.

Det som gör det till det ultimata upplägget är att man kan ”fuska” på flera sätt. Man kan med fördel ha både färdigköpt mat och hemlagad mat på menyn. Det kommer inte att märkas lika mycket eftersom alla kommer att äta lite av flera rätter.

Det gör det också mycket enklare att se till att alla blir nöjda, då det nästa alltid finns något som varje kalasgäst tycker om, speciellt om man blandar många olika rätter. Det är också lätt att markera vad som är vegetariskt eller innehåller något som kan framkalla allergier. Det kan nämligen vara så att vissa kalasdeltagare kanske, speciellt om det handlar om ett barnkalas. Med en buffé kan de då smidigt bara välja bort de rätterna utan att någon reagerar på det, och de behöver helt enkelt inte förklara att de inte tål just den rätten, och det kommer inte bli lika uppenbart som det hade varit om den istället fått en speciell rätt när alla andra på kalaset äter samma sak.

Den enda riktiga nackdelen med en buffé på ditt kalas är att det kan vara svårt att bedöma hur mycket som kommer att gå åt av de olika rätterna, och vilka som kommer bli populärast. Men att maten går åt är ju bara bra, och sår man till att det är rätter som går att spara är det ju bara att fylla kylskåpet när gästerna är mätta.