Allt fler börjar äta glutenfri kost för att de är känsliga mot gluten, är intoleranta eller för att de tycker att de helt enkelt mår bättre av det. Åsikterna kring att äta glutenfritt trots att man inte är intolerant eller känslig mot det skiljer sig åt. Men de flesta ställer sig faktiskt positiva till glutenfri kost.

bröd

Det är alltså så att det finns många personer som inte har uttalad glutenintolerans, eller celiaki som det heter egentligen, som ändå inte äter gluten på grund av självupplevda hälsorelaterade förbättringar. Magen mår ofta bättre om man drar ner på inget av vitt mjöl. Om man går över till att äta glutenfria produkter måste kroppen vänja sig till en början, men sedan mår man bättre efter ett tag. Enligt tidningen MåBra kan detta hända dem som är i nybörjarfasen av glutenfri kost, som egentligen är tecken på hur dåligt det är att äta gluten:

  • Man kan få abstinens efter gluten och få ont i huvudet
  • Många känner sig gladare
  • Man minskar i vikt

Några hälsovinster med glutenfri mat

Glutenintolerans är en ärftlig åkomma vilket innebär att kroppen och tarmen inte tål gluten, ett protein som finns ibland annat sädesslag. Det handlar om arvsanlag och kost helt enkelt, men varför fler kvinnor har glutenintolerans vet man inte. Dock är det så att människan i stort inte är bygd för att äta mat med gluten i, så alla är egentligen mer eller mindre känsliga, oavsett om det märks eller ej. I Expressen man läsa om att många känner sig piggare och smalare när de övergår till glutenfri kost. Man kan även bli mindre stel i leder, få lindring av allergi och få finare hy.

Här är Sofia Antonsson och Smilla Luuk i ett inslag om glutenintolerans, besvikelsen, lyckan och att man faktiskt kan baka goda grejer anpassade för glutenintoleranta människor.