Samtidigt som många har svårt att klara av att ha råd med att fylla kylskåpet och skafferiet, ökar antalet som väljer det dyrare alternativet att handla mat via nätet och få kassen hemkörd. Hur mycket skiljer det sig egentligen kostnadsmässigt?

pexels-photo-29781Det är bra att tänka både hållbart och socialt när det kommer till mat och matproduktion. Här och var poppar välgörenhetsmataffärer upp och konceptet med att skänka bort mat som ändå skulle ha slängts, växer sig starkare och större. Tidigare har det rapporterats om Stadsmissionens arbete för att starta ett billigare sätt att köpa mat på, för de som inte har råd med annat. Det är nämligen dyrt med mat och särskilt om man har särskilda preferenser.

Många väljer i dagens läge att få sin mat hemkörd. Smidigt och bekvämt, men dyrare än att handla själv i en mataffär givetvis. Men hur mycket skiljer det sig egentligen mellan de olika alternativen som ploppat upp på ”hemkörtmarknaden”? Och hur mycket dyrare är det att handla via nätet än att faktiskt gå och handla maten själv i butiken?

Dyrare med hemkörd kasse än att handla själv

Enligt en större undersökning som det rapporteras om i både Expressen och Göteborgs-Posten kostar det flera hundra kronor mer att handla en vanliga matkasse hos näthandlarna än på plats i den fysiska butiken. Samtidigt kanske stressade småbarnsföräldrar och äldre kan tycka att det är värt det, eller helt enkelt inte har något val, eller att tiden inte räcker till i vardagen för att det ska hinnas med. Men det kostar faktiskt nästan 12 procent mer att beställa mat på nätet enligt undersökningen, så i längden blir det ganska så mycket dyrare alltså. Men i undersökningen ingår inte någon beräkning vad gäller transportkostnaden för handlingen själv i butiken, något som man slipper när man får hem kassen av någon annan. Lite mer info listas här:

 

COOP.SE

Fraktkostnad: 49 kronor – gratis vid beställningar över 2 000 kronor. Minsta beställning: 500 kronor.

ICA.SE

Fraktkostnad: 80 kronor. Minsta beställning: Inget golv.

MAT.SE

Fraktkostnad: 29 kronor – gratis vid beställningar över 700 kronor. Minsta beställning: 500 kronor vid snabb leverans. Annars inte.

MATHEM.SE

Fraktkostnad: 0-99 kronor beroende på tid och dag. Gratis vid beställningar över 1 500 kronor. Minsta beställning:Expeditionskostnad på 95 kronor vid köp under 500 kronor.