I slutet av detta år kommer det öppnas en mataffär i Stockholm som Stadsmissionen står bakom där priserna är mycket låga för att människor med sämre ekonomi ska kunna handla mat.

1519327-a-grocery-bag-full-of-healthy-fruits-and-vegetables (1)Att ta hand om sina medmänniskor, det är något som alla bör tänka på och där alla kan dra sitt strå till stacken. Har man det bra ställt är det lätt att man inte tänker på saker i vardagen som kan försvåra. Med meddelandelan.se kan man enkelt och snabbt ta små lån vid kärvare tider och om man får svårt att ta lån på andra håll som han underlätta, men det har varit svårt när det kommer till livsmedel att finna en matbutik som erbjuder bra priser förutom de lågprisbutiker som redan finns. Nu kommer dock en mataffär som Stadsmissionen står bakom att öppna upp i Stockholm skriver dn.se och som förhoppningsvis kommer bli mycket tacksam.

Social supermarket

En social supermarket är en matbutik som kommer sälja varor med matvaror som är nära sitt bäst-före datum och då med mycket bra priser. Detta är något som inte är helt nytt utan det finns sedan länge exempelvis Social supermarkets i Österrike, men dock ingen butik i Norden. Butiken som kommer att startas upp i Stockholm och som planeras att ligga i Rågsved kommer att då bli den första, och förhoppningsvis är det sedan fler som kommer att följa efter.

622 000 ton slängs årligen

Enbart i Sverige så slänger vi över 600 000 ton mat som är ätbar per år. Detta är 65 kilo per person på ett år. Vad man hoppas på är att spara in och ta tillvara på 200 ton mat det första året och förhoppningsvis om fler butiker bildas kommer man kunna ta tillvara på mer mat.

Hur det är tänkt att gå till är att människor som lever i utsatthet med försörjningsstöd kommer att erbjudas ett medlemskap där de kommer att kunna handla varor för en tredje del av de priser som man finner i vanliga matbutiker. Men, butiken kommer även att vara öppen för alla som känner att de vill bidra med ett miljöansvar, men då kommer de att få handla för fullt pris. Om detta projekt finns ett pressmeddelande där man kan läsa mer samt att det finns ett nära samarbete med andra stora livsmedelsaktörer. Här gynnar man både människor och miljön och förhoppningsvis kommer detta att bli ett så lyckat pilotprojekt att man ser fler butiker i framtiden.

Medfinansiärer i projektet

  • Vinnova
  • Axel Johnson
  • Arvid Nordquist HAB, Bring
  • Coca-Cola i Sverige
  • HKScan Sweden AB
  • Nestlé Sverige AB
  • Santa Maria AB, SCA
  • Orkla Foods Sverige.

Oavsett om det handlar om att handla mat, ta ett lån eller att söka jobb är det viktigt att man tänker på att vi alla människor är lika mycket värda och att vi tillsammans ska leva så bra som möjligt på denna jord.

9031346-ambitions-word-on-modern-banner-design-template-set-of-stickers-labels-tags-clouds