Att jorden inte mår så bra vet vi vid detta laget. Vilket syns då många väljer miljöbilar, ekologiskt, närproducerat, gröna kläder, att stänga av kranen under tiden vi borstar tänderna, inte låta laddaren sitt kvar i kontakten och så vidare. Men när det kommer till att äta säsongsanpassad mat är vi inte lika bra. Men vi jobbar oss framåt. Allt handlar om att välja de råvaror som finns inom nära avstånd under dess säsong. Detta då klimatpåverkan blir mindre.  Cajsa Warg är den ekologiska och säsongsmedvetna butiken i Stockholm som står i kontrast till de större kedjorna gällande utbud, men har trots det samma kunder.

Höstprimörer

Du kan hitta massor av bra recept på matsidor på nätet. Vad gäller hösten och att tänka säsongsanpassat finns det massor av spännande recept som innehåller rotfrukter; morötter, potatis, jordärtskocka, kronärtskocka, kålrot, palsternacka, pepparrot, rotselleri, rädisor, rödbetor, rättika och så vidare. Vilket är spännande soppor, grytor och tillbehör till fisk och kötträtter.

Det är dock inte det enklaste när man går i butiken och ska veta vad det är man borde handla och tänka på. Det sunda förnuftet att Kiwi kanske egentligen aldrig är vidare bra då det inte finns i vår närhet, och att jordgubbar är bäst på sommaren och morötter funkar fint till hösten vet vi. Men vill vi gå ett steg djupare finns det även säsongskalendrar vi kan använda oss av för att få mer vetskap om hur vi ska handla ännu mer rätt för att dra vårt strå till stacken och minska avtrycket på vår kära jord.