Det är vår i luften och runt om i Sverige öppnar uteserveringar där folk kan sitta och njuta av en eller annan god kopp kaffe och sola lite i den klara vårsolen. I dag skriver vi om detta och om debatten kring rökning i utemiljöer.

UteserveringDen första april är det okej att öppna upp och bygga upp sin uteservering igen som vi kan läsa om i VLT och Jnytt, något som de flesta kaféer och restauranger med tillstånd ser till att förverkliga på bara några dagar. Många öppnar sina serveringar tidigare och vissa har till och med öppet under hela vintern, och det godkänds bland annat på grund av att man vill åt att ha en levande stadskärna i svenska städer året om, inte bara under de korta, undflyende sommarmånaderna. Det märks till exempel om man går runt i Stockholm eller Göteborg att många har sina uteserveringar öppna även på vintern, med värmeslingor, värmepannor och massor med filtar att mysa sig in i. Men nu när våren är här kommer sitta-ute-säsongen igång på riktigt.

Det är nämligen som om svenskarna törstar efter att få sitta ute i vårsolen, i Goods restaurangmöbler och insupa atmosfären av vår och utomhusluft efter flera klaustrofobiska månader i mörker och kymiga inomhusmiljöer. Men så tänder någon en cigarett bredvid en och genast finns det massor av åsikter om detta. Är det okej eller inte att röka på uteserveringar?

Förespråkar förbud

I Dagens Medicin, som inte förespråkar rökning på offentliga platser där folk samlas, skrivs det att det faktiskt kan bli aktuellt med ett förbud vad gäller rökning på uteserveringar, busshållsplatser, lekplatser och liknande ställen där folk samlas, om än i mindre grupper. Även e-cigaretter utan nikotin skulle då bannlysas och inte heller ska det vara tillåtet att förvara tobaksprodukter synligt för kunder i butik, om regeringens egen utredare får sin vilja fram. Det är nämligen så att hela 100 000 personer om inte mer blir sjuka på grund av rökning varje år och uppemot 12 000 dör faktiskt i orsaker som kan relateras till just rökning, allt till en samhällskostnad som rör sig upp till hela 30 miljarder kronor. Något som hälsominister Gabriel Wikström inte tycker är acceptabelt, han vill vidare minska just rökningen med stöd från tobaksutredaren Göran Lundahl.