Att gå på restaurang är antingen en förträfflig upplevelse eller en ren mardröm och det beror oftast på två saker: maten och servicen som restaurangen erbjuder, vilket gör restaurangbesök till lite utav ett lotteri med vinst eller förlust. Men detta är något som restaurangen Eriks Gondolen i Stockholm vill ändra på och det gör man genom att vara den första restaurangen att börja utfärda gesällbrev.

http://www.dreamstime.com/-image9725287I april detta år beslutade Hantverksrådet, som är sammansatt av representanter från totalt fyra olika hantverkarfack, att man från och med nu ska börja utfärda gesällbrev även inom hotell- och restaurangbranschen för att höja yrkes status och understryka yrkeskunskapen som personer inom denna bransch faktiskt besitter, rapporterar Hotell- och restaurangfackets medlemstidning Hotellrevyn. Bland annat skriver man om hur gesällen nu kommer mäta praktiska handlag och yrkeskompetens som sedan dokumenteras och bedöms med stöd av ett internetbaserat verktyg och först ut att börja med detta blir restaurang Eriks Gondolen i Stockholm. I ett pressmeddelande på MyNewsDesk skriver man att restaurangen nu kommer bli den första i landet att utfärda gesällbrevet då de är först ut att ha blivit certifierade yrkesbedömare – och första gesäll att ge sig på gesällen är Lina Bergqvist som vill ta ett gesällbrev i serveringsyrket. Men detta är nog bara den första i raden av restauranger och hotell att erbjuda gesällbrevet, så snar kommer vi nog se gesäller lite varstans i stan såsom på Hotel Birger Jarl på Norrmalm, restaurang Soliden på Djurgården eller varför inte på Orangeriet vid vattnet på Kungsholmen. Och när fler personer inom branschen kan visa upp sitt gesällbrev är det nog få som kommer drabbas av restauranglotteriet när krögarna faktiskt kommer kunna be potentiellt nya anställda att visa upp om de tagit sin gesäll eller inte.